Ik wil die gedachten niet! Maar ik raak ze niet kwijt!
In mijn vorige blog heb ik je verteld over de kracht van onze boodschap aan onze kinderen.
Dat alles wat we zeggen, positief als negatief opgeslagen kan worden en als conclusie getrokken kan worden voor de rest van het leven.
Alle kinderen trekken conclusies.
Jij hebt dat ook gedaan.
Misschien ben je al wel een tijdje aan het ploeteren met die conclusies zonder dat je weet dat je dit idee met je meedraagt.
Veel mensen gaan tussen hun 30e en 40e jaar vastlopen door de conclusies die ze als kind hebben getrokken.
Het nare van deze conclusies is, is dat ze vaak niet kloppen.
In de vorige blog heb je kunnen lezen welke vijf conclusies er zijn (volgens Lisette Schuitemaker).
Vandaag duiken we er wat dieper in.
Kindconclusie 1: Ik ben niet welkom
Ik ben niet welkom, ik hoor er niet echt bij, ik hoor hier niet, ik ben anders dan de rest; dat is wat mensen met deze kindconclusie onbewust denken. Mensen met deze conclusie hebben in hun prille kindertijd iets meegemaakt wat ze als vijandig hebben ervaren. Als je deze kindconclusie hebt, ben je dromerig, je hangt als het ware vaak boven de wereld, je neemt niet helemaal deel. In je hoofd creëer je een mooiere wereld. Het is voor anderen ook wat lastig echt contact met je te krijgen. Als er iets gebeurt dat je niet prettig vindt, kun je ofwel mentaal en emotioneel afhaken of je voelt je superieur. Je hebt geen sterk zelfbeeld en bent vaak wat angstig, maar je bent ook fijngevoelig, perfectionistisch, creatief en hebt een sterke intuïtie. Als het je lukt om je plek in te nemen, ben je origineel, inspirerend en sensitief.
Kindconclusie 2: Er is niet genoeg, ik ben niet (goed) genoeg
Ouders kunnen nooit volledig voldoen aan alle behoeften van hun kind. Een groot aantal mensen heeft hierdoor onbewust geconcludeerd: er is niet genoeg en ik ben ook niet genoeg. Dit laatst omdat kinderen nu eenmaal veel op zichzelf betrekken. Hieruit vloeien twee ‘types’ voort: het type dat altijd meer wil, meer vraagt en het type dat niemand nodig heeft. Het eerste type heeft weinig zelfvertrouwen, zoekt veel bevestiging en aandacht en heeft weinig geduld. Type 2 vindt het ongemakkelijk of zelfs eng om van anderen afhankelijk te zijn. Zijn zelfstandigheid is eigenlijk een vorm van afsluiting. Beide typen zijn vaak onderhoudend, gastvrij, nieuwsgierig en interessant. En het zijn harde werkers, ze doen hun best. Maar ze blijven altijd een gevoel van tekort houden, zij doen niet genoeg, er is niet genoeg, ze zijn niet goed genoeg. Ook kunnen zij zich benadeeld door anderen voelen en hun eigen bijdrage overwaarderen. Ze zullen niet snel vragen om iets, hulp of wat dan ook.
Kindconclusie 3: Jij je zin, ik houd mij wel koest
Mensen met deze conclusie zijn als kind in een situatie geweest waarbij er iets zeer tegen hun zin gebeurde. Hun ‘nee’ werd niet gerespecteerd en dat gaf ze een gevoel van machteloosheid. Omdat ze afhankelijk waren, hebben ze het geslikt. En dat doen ze nog steeds. Dit zijn mensen die vaak ‘ja’ zeggen en nee’ doen. Je weet niet zo goed waar je aan toe bent met deze mensen. Er is vaak sprake van passief verzet, ze zeggen niet dat ze iets niet willen, maar werken ook niet mee, of zelfs tegen. Ze relativeren veel, hun gevoelens, vervelende gebeurtenissen; het valt allemaal wel mee. En dan ineens kan het teveel worden en staat hun gezicht op onweer of ontsteken ze in woede, wat ze zelf vreselijk vinden. Ze kunnen blijven aarzelen en moeilijk tot keuzes komen, laten vaak anderen bepalen. Ze zijn vaak diep van binnen een beetje bang en boos. Sterk is hun inlevingsvermogen en betrokkenheid bij de wereld en bij de zwakkeren in de samenleving. Ze maken graag anderen gelukkig. Ook hebben ze vaak veel humor en kunnen ze mensen verbinden. Hun grote uitdaging is om de opgekropte woede van jaren te uiten, door iets lichamelijks te doen, zoals wandelen of boksen. Zo komt er ruimte om te voelen wie jij bent en wat jij wilt.
Kindconclusie 4: Ik mag nooit meer verliezen
Het verlies van een droom, geschonden vertrouwen en een gebroken hart liggen aan de basis van deze kindconclusie. Deze mensen denken in termen van winnen of verliezen en willen zelf natuurlijk vooral het eerste. Ze zijn vaak dominant, wat gespannen, maar ook charmant. Ze staan steeds op scherp. Ze voelen zich nooit echt veilig, tenzij ze zelf voor hun gevoel volledig in controle zijn. Op anderen kun je je niet verlaten. Ze zijn competitief en schoppen het vaak ver. Ze zijn ook wat manipulatief en hard. Niet bang, een beetje brutaal, ze gaan zover ze kunnen, geregeld over grenzen van anderen (en de wet). Ze maken snel vrienden, houden van gezelschap en zijn gangmakers. Ze zijn eraan gewend dat ze altijd een beetje gespannen zijn, kunnen moeilijk de touwtjes laten vieren. Ze hebben vaak het gevoel dat anderen hen in de weg zitten, bijvoorbeeld in het verkeer. Hun grote uitdaging is om de strijd te staken met alles en iedereen en te ontspannen.
Kindconclusie 5: Ik moet mij gedragen
Deze conclusie trekken kinderen die per ongeluk een ongeschreven regel hebben overtreden en enorm zijn geschrokken van de correctie van een volwassen persoon. Ze maken voor zichzelf strenge regels waaraan ze zich trouw houden. Dit maakt ze niet erg authentiek. Ze weten wat gewaardeerd wordt en laten het gedrag zien dat sociaal wenselijk is. Ze proberen dus ook niet te zeuren, zelfs als het leven tegen zit. Ze zijn vaak vriendelijk, belangstellend, beleefd en tactisch. Een goede gastheer of gastvrouw. Maar niet erg flexibel, dat is het enige wat op hen aan te merken is. Ze nemen het leven behoorlijk serieus, hebben vaak innovatieve ideeën. Ze zijn kritisch en streng voor zichzelf en leggen ook de lat voor anderen hoog. Ze zijn om door een ringetje te halen en kunnen in allerlei kringen bewegen. Maar ze voelen een afstand tot het leven en zien bij anderen een gevoelsleven dat ze zelf niet kennen. Ze hebben hun eigenheid als het ware in de koelkast gezet. Ze zijn gevoelig voor kritiek. Hun uitdaging is hun spontaniteit terugvinden en hun eigen waarheid te leven.
Wil jij heel graag aan de slag met oude overtuigingen die jou heel erg dwarsbomen?
Wil je je in balans voelen en blij zijn met de persoon die je bent.
Wil je met een fris en helder gevoel naar je eigen ik kunnen kijken.
En daardoor die leuke moeder en vrouw zijn die je wilt zijn?
Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Dat kan door me een mailtje te sturen.
Of door even te bellen: 06-498416 48
Liefs,
Anke
Herken jij veel van jezelf in mijn blogs?
Wil je graag meer waardvolle tips ontvangen?
Schrijf je hier in, dan ontvang je ze om de twee weken, helemaal gratis, in je mailbox.
Anke Tragter
Remedial Teaching
Kindertolk
Kindercoaching
Neem contact op
T 0573-256770 / 06-49841642
M mail@anketragter.nl
Gegevens
Dollehoedsdijk 13
7244 RM Barchem
0 reacties